A csődvagyon mibenléte

A csődvagyon a következőkből áll össze: az adós vagy a vele egy háztartásban levők ingatlanának értéke, az ingóságok értéke, és a következő 5 év bevételei. Mivel az ingatlanok sokszor szinte semmit sem érnek, valójában az ingóságokból és a következő 5 év fizetéséből kell összejönnie a tartozás kétszeresének. Nem könnyű helyzet. Az objektív feltételek (amelyekből alig párat mutatunk be helyszűke miatt) mellett azonban ne feledkezzünk meg a szubjektív érzésekről sem.

Csak az fog magáncsődöt jelenteni, aki emberileg hajlandó elviselni a csődbiztos hatalmát maga felett. A biztos beosztja a havi bevételeket – igaz, hogy cserébe adósságelengedést kér a banktól vagy a rezsicégektől, de lemondathatja a nyaralást, megvétózhatja az autóvásárlást, netán el is adathatja a járművet vagy a nyaralót, sőt akár a házat is, amelynek a megmentéséért a harc folyik. Emellett nem felejthetjük el, hogy a furcsa adótörvények (és más okok) miatt sokan igyekeznek eltitkolni a bevételeiket – a csődbiztosnak viszont tudni kell a feketén, zsebbe, borítékba kapott összegekről is. Vagyis sokak gondolhatják úgy: az állam olyan helyre tette be a lábát, amely a magánélet legbelső zugának tekinthető. A csődbiztos nem fog vagyonosodási vizsgálatot kérni a magáncsődös ellen, azonban minden adósban felmerülhet a kérdés: valóban nem fog a csődvédelem 5 éve után vadászni rám a NAV, ha valahogyan kiderül, hogy gyorsabban törlesztettem, mint ahogyan “bevételeim engedték”? További probléma, hogy az adósoknak nincs elsétálási joga a csődidőszak végén: vagyis az adósságnak csak egy részét engedik el, a banki hitelek kb. felét, a rezsitartozásoknak viszont akár a 95%-át. Azonban köztudott dolog, hogy a nagyobb problémákat nem a villanyszámla okozza…

Nem kerülhetnek az adósságrendezésbe a szociális ellátások, családtámogatások, mozgáskorlátozottak, árvák, vakok ellátásai, valamint azok az ajándékok, adományok, pénzbeli támogatások, melyek összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj másfélszeresét. Az adósoknak az eljárásba be nem vont ingóságokra és pénzösszegekre vonatkozó iratokat és számlakivonatokat kérésre be kell mutatniuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.