Divattervezők és divatdiktátorok

Bizonyos értelemben rokonértelmű kifejezések, sőt munkájuk és tevékenységük is nagyon hasonló. Mégis akad némi különbség a két fogalom és annak jelentése között.

Olvassa el, hogyan válik a divattervezőből divatdiktátor. Vagy éppen hogyan nem. A divatdiktátorok egész földrészek öltözködését befolyásolhatják – akár egyetlen, jól megtervezett modelljükkel is. Ehhez persze a megfelelő helyen – valamelyik divatvárosban – kell lenniük, mégpedig a megfelelő időben. Az általuk megálmodott ruhaköltemények először csak szűk körben válnak divatossá, a “with it”, ez a körülbelül kétezer hölgyből álló zárt kis közösség vásárolja meg őket elsőként. Ők azok a nők, – színészek, közszereplők, politikusasszonyok – akiknek elég pénzük, megfelelő ízlésük, külsejük és pozíciójuk van ahhoz, hogy “divatközvetítőkké” válhassanak. Ők az újkori udvarhölgyek, akiknek az öltözködése mérvadó. Nem egy divattervezőnek sikerült már a sztárok segítségével befutnia, de az is előfordult, hogy egy színésznőre éppen a ruhája hívta föl a figyelmet. (A fáma szerint, Liz Hurley-t például egy Versace-modell tette híressé.) A divatdiktátorok kreációi rendszerint összeforrnak egy-egy csillag nevével. Audrey Hepburn-Givenchy-t, Grace Kelly a Dior-t, Sophia Loren-Armani-t, Diana hercegnő pedig Versace-t vezette be a köztudatba. Miután a sztárok “bejárattak” egy-egy modellt, már kezdődhet is a tömeggyártás. Egyre többen hordják az adott kreációt, a piac telítődik, a divat-hullám eléri tetőpontját-s ez egyben a végzetét is jelenti. Ez a divat önmegsemmisítő törvénye, hiába: Egyszer fent-másszor lent…

2 hozzászólás a(z) “Divattervezők és divatdiktátorok” bejegyzéshez

  1. Kicsi Lili (milyen ironikus hehe)

    Ez tényleg te vagy? Karafiáth Orsolya, aki képes leírni, hogy kizuhan a villamos ajtaján és egyebek? egy metro-s cikkben is több van belőled, mint ezekben a bejegyzésekben. Én személy szerint többet kérek belőled, mert neked minden vicces, akármit csinálsz (kivéve, ha ilyen bejegyzéseket írsz, amiket akár másolhatnál is valahonnan).

    Válasz
  2. Fiáth Kara Szerző

    Tisztelt hozzászóló! Amint azt láthatja, ez Fiáth Kara blogja, nem pedig másé. Egyébként zokon vettem, hogy lesajnálta az írásaimat, kérem, ettől a jövőben tartózkodni szíveskedjen.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.