Kéztisztítás és kézápolás

A kéz beszédes. Szinte mindent elárul hétköznapjainkról, hivatásunkról, életmódunkról, egyéniségünkről. Fontos, hogy megfelelően tisztítsuk, óvjuk és ápoljuk.

A hagyományos szappanok kémhatása általában lúgos, PH értékük az egészséges 5.5 körüli értékhez képest 9 és 12 között van. Ha tisztálkodás után nem öblítjük le elég alaposan a kezünket, lúgos mészfátyol képződik a bőrön, amitől kiszárad, feszül, kipirosodik, hámlik a kéz. A syndet, amely lehet folyékony vagy szappan alakú, felületaktív anyagokat tartalmaz, így kevésbé károsítja a bőr védőrétegét, de általában a krémszappanokat és a folyékony tisztítószereket is hidratáló anyagokkal dúsítják, amelyek csökkentik a készítmények szárító hatását. Az antibakteriális szappanok elpusztítják a bőrön található baktériumokat. Sok esetben hasznosak, túlzott használatuk azonban csökkentheti a szervezet természetes védekezőképességét, tönkreteheti egészséges baktériumflóráját. Egyre népszerűbbek a natúrszappanok is, ezek nem tartalmaznak mesterséges habosító anyagokat, vagy más kémiai adalékokat. A natúr készítményeket általában gyógynövényekkel, vagy illóolajokkal dúsítják (szantálfa, levendula, körömvirág, borsmenta, zsálya)

A hideg idő, a háztartási és a kerti munka egyaránt megviseli a kezünket. Ilyenkor különleges ápolásra van szükség.

1. Kerti-, vagy házimunka előtt alaposan krémezzük be a kezünket.
2. Húzzunk cérna- vagy pamutkesztyűt, és várjunk 15 percig, amíg a krém beszívódik.
3. A munka végeztével (kézmosás után) ismételjük meg az előbbi műveletet!

Hogyan manikűrözzünk?

A házimunka nemcsak a bőrt viseli meg, de a körmöknek sem használ. A tisztítószerek és a melegvíz zsírtalanítja, kilúgozza, elpuhítja és elvékonyítja körmeinket.
Figyeljünk arra, hogy a fürdés után végezzük a manikűrözést, ilyenkor a bőr még puha. Ne vágjuk ki a köröm alatti bőrt, inkább a törölköző sarkával, esetleg – olajfürdős puhítás után – fapálcikával toljuk óvatosan vissza. Az elszarusodott bőrréteget az ujjhegyekről kíméletesebben távolíthatjuk el habkővel, mint ollóval, a reszelőt ne mozgassuk ide-oda, hanem oldalról középre. Ha érzékeny a körmünk, ne fémreszelőt, hanem csiszolópapírból készült ráspolyt használjunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.